Mysterieuze schilderijen

Op sommige schilderijen uit de vijftiende eeuw zijn 'vurige strijdwagens' of 'zwevende schijven' te zien. Sommige van deze objecten zijn zo gedetailleerd geschilderd, dat het lijkt of de schilder zelf ooggetuige van de mysterieuze verschijning is geweest. De kans om vreemde vliegende objecten te zien wordt groter als het schilderij een Bijbels tafereel uitbeeldt, en nog groter als het om de Heilige Maagd Maria gaat. Kenmerken deze vreemde verschijningen op schilderijen uit de Renaissance het feit dat er ook in de middeleeuwen UFO's waargenomen werden?
2021-05-28
Schilderijen

(The Madonna with Saint Giovannino - Domenico Ghirlandaio)

'The Madonna with Saint Giovannino' is een schilderij van Domenico Ghirlandaio (1449-1494). Het hangt als een deel van de Loeser-collectie in het Palazzo Vecchio in Florence. Boven de rechterschouder van de Maagd Maria zweeft een schotelvormig object. Op de detailfoto's is duidelijk te zien dat een man naar het object kijkt. Zijn hond lijkt te blaffen naar de verschijning.

Het schilderij 'The Annunciation' werd in 1486 gemaakt door  Carlo Crivelli (1435-1495) en bevindt zich momenteel in de National Gallery in Londen. Een zwevend object vuurt een lichtstraal af - door de muur van het huis - op het hoofd van de Maagd Maria. Het zou aartsengel GabriĆ«l moeten voorstellen die Maria in haar huis te Nazareth meldt dat God haar uitverkoren heeft om de moeder van zijn Zoon te worden.

(The Annunciation - Carlo Crivelli)

Een mogelijke verklaring voor de aanwezigheid van vliegende of zwevende objecten op middeleeuwse schilderijen is dat deze werken in opdracht van de kerk of van de staat gemaakt werden, om op die manier waargenomen fenomenen aan de hemel in een goddelijke context te plaatsen. De officiƫle mededeling dat deze objecten de voertuigen van de engelen zijn, zou er voor zorgen dat de adel, horigheid en lijfeigenen geen moeilijke of vervelende vragen zouden stellen.

In de middeleeuwen waren er geen weerballonnen, vliegtuigen of experimentele militaire straaljagers om een UFO te verklaren. Het verwerpen of ontkrachten van een UFO zou destijds niet zo voor de hand liggen als nu. Maar wat was er met diegenen die ooggetuige waren van zo'n hemelse verschijning? Hadden ze een voertuig van de engelen gezien?

Heeft-u-al-een-noodpakket-in-huis